Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Luxusní restaurace v Bagdádu odmítla pohostit sirotky, kvůli kritice musela udělat radikální krok

Irácké děti v provizorní škole UNICEF, ilustrační fotografie
Irácké děti v provizorní škole UNICEF, ilustrační fotografie
Foto: UNICEF

Bagdád - Restaurace v luxusním obchodním domě v Bagdádu v sobotu odmítla skupinu 20 sirotků. Charitativní organizace jim tam zaplatila pohoštění u příležitosti svátku íd al-fitr, který se slaví po ramadánu. Podnik se po lavině kritiky kaje a slíbil, že zaplatí roční péči o 50 sirotků, informoval server BBC.

Na sociálních sítích se objevilo video, na němž jsou dětí s dobrovolníky z charity. Stojí před plotem u obchodního centra Al-Mansúr. To bylo vybudováno v roce 2013 nákladem 35 milionů dolarů (787 milionů Kč).

Z daru, který poskytla soukromá osoba k využití o svátku íd al-fitr, charita v restauraci zamluvila pohoštění pro 20 válečných sirotků. Když se ale skupina dostavila, nedovolila jí ochranka vejít dovnitř.

Mnozí uživatelé sociálních sítí jednání podniku označují za nehumánní, další se domnívají, že se personálu mohlo zdát, že děti nebyly náležitě oblečené. To ale jiní vylučují a poukazují na to, že bez otců těchto dětí, z nichž mnozí byli vojáci, kteří padli v bojích, by centrum vůbec neexistovalo. 

V neděli šéf obchodního centra zveřejnil video s omluvou a vysvětlením, že šlo o nedorozumění. Přislíbil peníze na roční péči o 50 sirotků, do čehož bude spadat i nabídka jídla, oblečení a trávení volného času v obchodním domě.

Témata:  Irák děti restaurace

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy