Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Režisér Sencov má údajně v ruském vězení potíže se srdcem a ledvinami

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Oleh Sencov, ukrajinský režisér, který v ruském vězení již téměř 40 dnů drží hladovku za osvobození ostatních ukrajinských vězňů, má problémy s ledvinami a srdcem. Informovala o tom ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denysovová s odvoláním na vězňova obhájce Dmitrije Dinzeho. 

Vězeňská správa ujišťuje, že vězeň je „v uspokojivém zdravotním stavu". Podle Denysovové je to ale jinak. „Právě jsem hovořila s advokátem, který se dnes setkal Olehem. Podle něj je Oleh nyní na ošetřovně, má problémy s ledvinami a srdcem," uvedla ombudsmanka.

Sencov podle advokáta denně vypije 3,5 litru vody a další dva litry dostává kapačkou. Po 26 dnech hladovky u něj nastala krize, kvůli které jej převezli do nemocnice mimo vězení, kde mu lékaři chtěli nasadit výživu, ale Sencov odmítl. "Podle advokáta se krize kdykoliv může zopakovat," uvedla ombudsmanka.

„Zdravotní stav Oleha Sencova je uspokojivý," ujistila naopak vězeňská správa. Ta dnes popřela, že Sencova násilím krmí, jak se objevilo v médiích. Namísto toho "se provádí podpůrná terapie, určená na podporu základních funkcí orgánů", aby se zabránilo "komplikacím". Sencov je „pod stálým dynamickým dohledem zdravotníků", kteří jej každý den vyšetřují.

Znepokojení nad Sencovovým osudem dnes v Kyjevě vyjádřili velvyslanci zemí ze skupiny G7, která sdružuje USA, Kanadu, Japonsko, Německo, Británii, Francii a Itálii. Kvůli možné výměně vězňů ukrajinský prezident podruhé během dvou týdnů volal svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Porošenko také naléhal, aby Sencova a další ukrajinské vězně směla navštívit ukrajinská ombudsmanka.

Problém vězňů nastolilo prudké zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi po ruské anexi Krymu v březnu 2014. Pro Ukrajince se stal zosobněním ruské zvůle právě Sencov, odsouzený ruským soudem k 20 letům za údajné teroristické akce na Krymu. Soudní proces označila Amnesty International za „stalinský", kritizovala jej i Evropská unie a USA.

Témata:  Oleg Sencov Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy