Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projev nového etiopského premiéra přerušil výbuch, několik lidí zemřelo

Etiopie
Etiopie
Foto: Pixabay

Addis Abeba - Projev nového etiopského premiéra přerušila exploze, několik lidí přišlo o život a další byli zraněni. Abiye Ahmeda (41) z místa odvezla ochranka. Následně incident označil za neúspěšný pokus sil, které nechtějí jednotnou Etiopii.

Premiér hovořil na náměstí v Addis Abebě před davem stoupenců, kteří drželi transparenty s nápisy jako: "Jedna láska, jedna Etiopie". Desetitisícům shromážděných premiér vzkázal, že změny nastanou brzy a budou nezvratné.

"Byl to granát. Někdo se ho snažil hodit na podium, kde byl premiér," uvedl jeden z organizátorů shromáždění stoupenců premiéra Seyoum Teshome.

Ahmed, který úřad zastává od dubna, obyvatele druhé nejlidnatější africké země překvapil, když při projevu oznámil, že propustí desetitisíce vězňů a otevře státní firmy soukromým investorům. Rovněž se vyslovil pro bezpodmínečné usmíření se sousední Eritreou.

S reformami nejsou ale spokojeni všichni. Někteří Etiopané u hranice s Eritreou proti usmíření protestovali. 

Mezi Etiopií a Eritrejí panovalo napětí od konce války v letech 1998-2000. Poválečná mezinárodní komise totiž rozhodla, že město Badme a několik dalších území připadne Eritreji, což Etiopie odmítla akceptovat a ze sporného území nestáhla vojáky. Eritrea proto Etiopii obvinila z okupace.

Obnovení diplomatických styků Eritrea podmínila etiopským souhlasem s poválečnou hranicí. Nový etiopský premiér se nicméně zavázal, že bude usilovat o usmíření se severními sousedy.

Témata:  Etiopie výbuch

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy