Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na premiéra v Etiopii už má dva mrtvé, další zranění bojují o život

Etiopie
Etiopie
Foto: Pixabay

Addis Abeba - Bilance obětí sobotního granátového útoku v Etiopii stoupla na dva mrtvé. Zraněno bylo přes 150 lidí. Exploze nastala poté, co premiér Abiy Ahmed dokončil svůj projev před desítkami tisíc stoupenců na náměstí Meskel v centru hlavního města.

Jeden člověk zřejmě zemřel na místě, další zraněním podlehl později. Ve vážném stavu je několik osob.

Etiopská státní tisková agentura oznámila, že šest lidí podezřelých ze zapojení do útoku bylo zatčeno. Bližší podrobnosti úřady nesdělily a žádná skupina se k útoku nepřihlásila. Organizátor akce Seyoum Teshome uvedl, že útok byl zacílen na premiéra. Ten později v televizním projevu řekl, že šlo o politicky motivovaný čin odpůrců jeho programu.

V sobotu večer Abiy navštívil nemocnice, kam byli převezeni zranění. V neděli hlavní fotbalové týmy v zemi zorganizovaly kampaň s cílem získat dárce krve pro oběti útoku.

Abiy, který úřad zastává od dubna, obyvatele druhé nejlidnatější africké země překvapil, když oznámil, že propustí desetitisíce vězňů a otevře státní firmy soukromým investorům. Zároveň se vyslovil pro bezpodmínečné usmíření se sousední Eritreou.

S reformami nejsou ale spokojeni všichni. Někteří Etiopané u hranice s Eritreou proti usmíření protestovali. Tigrejská lidová osvobozenecká fronta, která je stranou v etiopské vládní koalici a uplynulých 27 let byla dominantní silou v etiopské vládě, uvedla, že příměří bylo oznámeno dříve, než o tom jednal kongres vládnoucí strany.

Témata:  Etiopie výbuch

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy