Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová po minisummitu: Migranti si nesmí vybírat, v jaké zemi chtějí žádat o azyl

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - V Bruselu skončil minisummit k migraci, kolem kterého bylo pozdvižení v celé EU. Německá kancléřka Angela Merkelová po jednání uvedla, že se unijní státy musí snažit najít evropské řešení migrační problematiky. Kde to nebude možné, je na místě spolupráce skupin konkrétních zainteresovaných států.

Podle kancléřky není možné nechat země, kam migranti v největších počtech přijíždějí, aby se se situací vyrovnávaly samostatně. "Migranti si však také nesmějí vybírat, v jaké evropské zemi chtějí o azyl žádat," upozornila Merkelová.

Minisummit se zabýval třemi hlavními okruhy témat - spoluprací se třetími zeměmi při zvládání migračních toků, snahou posílit ochranu vnější hranice bloku a také způsobem, jak země uvnitř unie mohou zastavit přesuny migrantů mezi nimi.

Na jednání, kterého se mimo jiné neúčastnil žádný zástupce zemí visegrádské skupiny, prý kancléřka zaznamenala "mnoho dobré vůle", ale také přetrvávající rozpory v přístupu. "Je mnoho věcí, které máme společné. Všichni souhlasí, že je třeba společné řešení společné výzvy, tedy, jak zvládat migrační toky," řekl při odchodu španělský premiér Pedro Sánchez. Konkrétní závěry podle něj dnešní setkání nepřineslo.

Maltský premiér Joseph Muscat po setkání novinářům řekl, že na velmi otevřeném jednání zaznamenal ochotu k "jistým operačním změnám".

Témata:  EU Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy