Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útěk před Erdoganem? 1200 tureckých diplomatů a úředníků požádalo o azyl v Německu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu od roku 2016 požádalo o azyl téměř 1200 tureckých diplomatů, vyšších státních úředníků a jejich rodinných příslušníků. Uvedl to list Welt am Sonntag s odkazem na statistiky spolkového ministerstva vnitra.

Od pokusu o státní převrat, který v červenci 2016 zmařily síly věrné prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi a turecké vládě, požádalo Berlín o udělení politického azylu 296 Turků s diplomatickými pasy a dalších 881 tureckých občanů s průkazy vysokých státních úředníků. Do statistiky jsou zahrnuti i jejich manželé, manželky a děti.

Žádosti o azyl, které podali turečtí vojáci, německý úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) zvlášť neeviduje.

Ankara již dva roky pronásleduje příznivce duchovního Fethullaha Gülena, kterého podezřívá ze zosnování puče. Gülen, který dlouhodobě žije v USA, toto obvinění odmítá. Podle něj puč vyvolal prezident Erdogan.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.