reklama

Chmelař se dnes v Lucemburku účastnil jednání ministrů členských zemí odpovědných za unijní problematiku.

Nadcházející summit EU se podle něj výrazně soustředí na vnější aspekty migrační krize. EU má zájem například na dohodách se zeměmi původu migrantů, které by umožnily rychlé a hromadné návraty těch, kdo na azyl v unii právo nemají.

Zatím poslední verze závěrů summitu připravená diplomaty, kterou má ČTK k dispozici, hovoří o "konceptu regionálních vyloďovacích platforem", které by vznikly v těsné spolupráci se státy mimo EU a mezinárodními organizacemi, jako je Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

"Podobné platformy umožní rychlé a bezpečné rozlišení mezi ekonomickými migranty a těmi, kdo mají nárok na mezinárodní ochranu, s plným respektem k mezinárodnímu právu," stojí v závěrech schůzky. Diplomaté přitom v neoficiálních rozhovorech odhadují, že v nynějším migračním toku přes Středozemní moře je přes 90 procent migrantů ekonomických.

Zprávy o jejich rychlém a hromadném návratu zpět domů by přitom mohly působit také "psychologicky" a být tedy jasným signálem pro podobné lidi, že cesta do unie je zbytečná. Podle Chmelaře je ale celý plán teprve na začátku a je stále velmi citlivý, kromě jiného také kvůli vyjednávání právě s těmi - pravděpodobně severoafrickými - státy, kde by měla být střediska umístěna.