Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud pro lidská práva rozhodne v kauze Čecha zabitého ve Velké Británii

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva, který sídlí ve Štrasburku, zveřejní příští čtvrtek 5. července své rozhodnutí v kauze českého občana Zdeňka Makara zabitého v Londýně v září 2016. Informoval o tom v tiskové zprávě.

Žádost o zpochybnění rozsudku britského soudu, který v souvislosti s Makarovou smrtí zprostil Raymonda Sculleyho obžaloby ze zabití i z vraždy, podala loni na podzim Adéla Makarová, sestra mrtvého Čecha.

Makar, který žil v Británii několik let, zemřel poté, co na něj po hádce zaútočil tehdy devětadvacetiletý Sculley. Podle záběrů z bezpečnostní kamery útočník svou oběť udeřil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil jí několik ran do hlavy. Podle pitvy zemřel muž v důsledku silného krvácení.

Pachatel se u soudu hájil tím, že jednal v sebeobraně. Britská porota ho počátkem loňského dubna neuznala vinným ani z vraždy, ani z neúmyslného zabití. Proti rozsudku protestovala Makarova rodina i česká vláda. V samotném britském soudním systému nebylo možné verdikt zvrátit, Makarová se proto obrátila na soud ve Štrasburku. 

Témata:  Evropský soud pro lidská práva vražda Čecha ve Velké Británii soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy