Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda s Německem o vracení migrantů z hranic? To bych nepodepsal, tvrdí Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Lídři zemí EU se už scházejí na dnešní summit k migraci. Český premiér Andrej Babiš (ANO) při příchodu na jednání uvedl, že německá kancléřka Angela Merkelová nežádala ČR o bilaterální dohodu o vracení migrantů. Praha by ji ostatně ani nepodepsala. Podobně se vyjádřili i premiéři další zemi V4.

Dohoda o tom, jak řešit pohyb migrantů po Evropě, je pro Merkelovou jedním z cílů dnešního summitu.

"Určitě ne a nepodepsal, protože paní kancléřka se mýlí v tom, že bere fakt, že přicházejí nelegální migranti na evropský kontinent. Na rozdíl od nás, kteří říkáme, že nemají přijít," odpověděl Babiš na dotaz, zda Merkelová Česko oslovila s požadavkem bilaterální dohody o vracení migrantů a zda by na takovou dohodu přistoupil.

"Ona vlastně říká, chci se domluvit s Itálií, aby zadržovala migranty, aby nechodili do Rakouska, do Německa přes hranice, ale co ta Itálie s nimi bude dělat," podotkl Babiš. Podle českého premiéra by cílem EU mělo být zastavit migraci nelegálním způsobem v zemích jejího původu.

Podobně se vyjádřil předseda polské vlády Mateusz Morawiecki, podle kterého EU musí chránit své vnější hranice a pomáhat v zemích, z nichž ekonomická migrace přichází. "Chceme dát lidem rybářský prut ne rybu a motivovat je, aby zůstali v místech, odkud odcházejí do EU," řekl Morawiecki. 

Maďarský premiér Viktor Orbán při příchodu prohlásil, že hlavním otázkou summitu není řešení migrace. "Jde tu o demokracii v Evropě...o to, čemu lidé věří, co by se mělo udělat," prohlásil. Poslední ze čtveřice předsedů vlád visegrádské skupiny (V4) Slovák Peter Pellegrini se rovněž vyslovil pro ochranu vnějších hranic EU.

Témata:  Andrej Babiš Angela Merkelová EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy