Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolené v ohrožení? V moři u Baleárských ostrovů se objevil žralok

Žralok bílý (Carcharodon carcharias)
Žralok bílý (Carcharodon carcharias)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Palma de Mallorca - Sezóna letních dovolených vypukla na plno a z Baleárských ostrovů dnes přišla nemilá zpráva pro turisty. U ostrova Cabrera byl ve čtvrtek spatřen velký bílý žralok. Vědci jsou naopak nadšeni.

Jde o první potvrzený výskyt tohoto druhu žraloka ve španělských vodách Středozemního moře po nejméně 30 letech, informovala agentura DPA.

"V uplynulých letech se vyskytly zprávy o možných pozorováních, která nebyla potvrzena, a různé zvěsti, ale toto je první vědecké potvrzení přítomnosti bílého žraloka ve španělských vodách za posledních nejméně 30 let," uvedli vědci ze španělského centra pro výzkum moře Alnitak.

Mořského predátora zahlédlo, vyfotografovalo a natočilo deset členů expedice z pěti zemí. 

Velký bílý žralok dorůstá délky až šesti metrů a hmotnosti kolem tří tun. Dožívá se i více než 70 let, což z něj činí jednu z nejdéle žijících chrupavčitých paryb. Zároveň patří k nejrychlejším žralokům. Na krátkou vzdálenost může vyvinout rychlost až 56 km/h, píše server obri-oceanu.com. Jelikož je zodpovědný za nejvíce útoků na lidi mezi všemi žraloky, byl dříve nazýván lidožravý a námořníky i rybáři dlouhodobě systematicky huben. Jeho pronásledování ještě zesílilo po uvedení filmu Čelisti z dílny režiséra Stevena Spielberga. 

Témata:  žraloci Španělsko moře

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy