reklama

Ústavní soud se zastal člověka, jenž se neúspěšně dožadoval možnosti uvádět v kolonce "pohlaví" slova jako "inter" nebo podobné výrazy.

Stávající zákony není třeba měnit. Ukládají sice povinnost uvádět pohlaví v matrice či dokladech, ale neomezují možnosti na mužské a ženské pohlaví. Také ale neříkají, jak označovat alternativní možnosti. Ústavní soud nyní vyložil, že je možné se uchýlit k užívaným výrazům jako jsou "inter" (mezi), "divers" (jiné) nebo "nejednoznačné".

V sousedním Německu ústavní soud už loni v listopadu rozhodl, že lidem musí být umožněno uvádět v oficiálních záznamech i jiné než mužské a ženské pohlaví. Soud vyzval, aby zákonodárci umožnili zavedení třetího pohlaví v úředních dokumentech. V současnosti je v Německu možné zaznamenat při narození dítěte jako pohlaví buď mužské, nebo ženské. Je však také možné kolonku nechat nevyplněnou.

Francouzský nejvyšší soud loni v květnu naopak třetí pohlaví uznat odmítl. Existenci takzvaného třetího pohlaví uznává například Austrálie, Malajsie, Kanada či Nepál.