Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko hrozí odchodem z organizace OPCW

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Moskva - Rusko zvažuje, že opustí Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), pokud nebude přehodnoceno středeční rozhodnutí o rozšíření jejích pravomocí. Uvedl to dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Moskva se často dostává do křížku s OPCW kvůli útokům v Sýrii, při nichž byl už několikrát použit například sarin či chlor.

Členské státy OPCW ve středu schválily, že organizace může také označovat viníky chemických útoků.

Rozšíření pravomocí OPCW navrhla Británie v souvislosti s nedávnými chemickými útoky v Sýrii, ale i s březnovým útokem na bývalého dvojitého britsko-ruského agenta Sergeje Skripala.

Lavrov považuje rozšíření pravomocí OPCW za porušení konvence o zákazu chemických zbraní. "Jestliže je konvence hrubě porušována, nelze nebýt znepokojený. Pokusíme se situaci napravit, protože o tomto rozhodnutí se bude jednat na pravidelné konferenci členských států (v listopadu). Ale pokud se nápravy nepodaří dosáhnout, myslím, že budou dny OPCW sečteny. Přinejmenším přestane být univerzální organizací," řekl Lavrov v rozhovoru pro britskou televizi Channel 4.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy