Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU od července nově povede protiimigrační Rakousko

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Předsednickou zemí Evropské unie se od počátku července stává na šest měsíců Rakousko. Vídeň už v březnu zveřejnila priority svého půlročního působení v čele evropského bloku.

Na prvním místě je bezpečnost, včetně boje proti nelegální migraci a zlepšení ochrany vnějších hranic bloku, spolu s posílením evropské konkurenceschopnosti, třeba pomocí rozvoje digitalizace unijního hospodářství. Vídeň se chce soustředit i na stabilitu západního Balkánu a jeho sbližování s Evropskou unií.

Pro Rakousko to bude už třetí působení v roli předsednické země; Vídeň si vedení unie vyzkoušela už v letech 1998 a 2006. Podle webovýchstránek rakouského předsednictví nyní Vídeň chystá přibližně 300 jednání na nejrůznějších úrovních.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz a jeho kabinet zaujímá v migrační problematice postoje, které se v mnohém blíží pohledu sousedních středoevropských zemí z visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Nová politická atmosféra v Evropě, kdy se například k moci dostala ostře protimigrační a antiunijní italská koalice Ligy a Hnutí pěti hvězd, bude výzvou pro rakouské diplomaty, kteří mají při schůzkách členských zemí jako zástupci předsednictví hrát roli neutrálního moderátora.

Jedním z důležitých úkolů rakouského předsednictví bude další práce na reformě unijního azylového systému, kde státy i po více než dvou letech mnohdy napjatých diskusí rozdělují plány na trvalé přerozdělování migrantů v rámci Evropské unie v případě krizové situace v některé unijní zemi.

Témata:  EU Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.