Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mexiku volí prezidenta, poslance, senátory i starosty

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Mexičané si dnes zvolí prezidenta na dalších šest let a rozhodnou i o složení obou komor parlamentu.

Jasným favoritem prezidentských voleb je bývalý starosta metropole Mexika Andrés Manuel López Obrador, který se v případě vítězství stane po desetiletích prvním levicovým prezidentem země se 124 miliony obyvatel.

Čtyřiašedesátiletý López Obrador, přezdívaný podle začátečních písmen všech svých jmen AMLO, se o nejvyšší úřad uchází už potřetí. Dva neúspěšné pokusy učinil v roce 2006 a 2012, přičemž v roce 2006 prohrál jen asi o 250.000 hlasů. Nyní má velkou šanci vyhrát, protože podle průzkumů má před soupeři více než dvacetiprocentní náskok. Volby jsou jednokolové, takže stačí, když získá nejvíc hlasů ze všech čtyř kandidátů.

Velká část Mexičanů podporuje Obradora hlavně proto, že je nespokojená s neschopností předchozích pravicových vlád vyřešit nejpalčivější problémy země. Těmi jsou hlavně korupce, vysoká kriminalita, která často souvisí s působením drogových gangů, a chudoba velké části obyvatel. Kritici ale označují Obradora za populistu, který nenabízí konkrétní reálné řešení.

Jako druhý by měl v prezidentských volbách podle posledních průzkumů skončit nejmladší ze čtyř kandidátů Ricardo Anaya (39), který reprezentuje koalici označovanou většinou za pravostředovou. Třetí příčku v průzkumech zaujímá José Antonio Meade (49), kandidát Institucionální revoluční strany (PRI). Ta zemi vládne s výjimkou let 2000 až 2012 už od roku 1929, kdy vznikla. Poslední zřejmě dnes skončí nezávislý kandidát Jaime Rodríguez Calderón (60), bývalý guvernér státu Nuevo León, který má westernovou přezdívku "El Bronco".

Témata:  Mexiko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy