Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentem Mexika se zřejmě stane levicový Obrador

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Vítězem prezidentských voleb v Mexiku se podle odhadů s největší pravděpodobností stal Manuel López Obrador (64), bývalý starosta metropole. Chce mimo jiné v zemí snížit kriminalitu. Ekonomové ale z jeho plánu příliš nadšeni nejsou.

Obrador se zřejmě stane prvním levicovým prezidentem země se 124 miliony obyvatel. Vyplývá to z průzkumů společnosti Parametria, podle nichž v prezidentských volbách získal 53 až 59 procent hlasů. 

Obrador slibuje, že politiku a obchod země očistí od narůstajícího násilí, nekontrolované korupce a politických skandálů a že sníží hospodářskou závislost země na Spojených státech. Jeho kritici ale varují, že jím plánované státní zásahy do hospodářství by mohly zemi uvrhnout o desetiletí zpět. Označují jej také za populistu, který nenabízí konkrétní řešení.

Obrador, přezdívaný podle začátečních písmen všech svých jmen AMLO, se o nejvyšší úřad uchází už potřetí. Dva neúspěšné pokusy učinil v roce 2006 a 2012, přičemž v roce 2006 prohrál jen asi o 250.000 hlasů.

Vítěz prezidentských voleb v úřadu vystřídá 1. prosince Enriqueho Peňu Nieta, který je prezidentem od prosince 2012 a znovu už kandidovat nemohl.

Témata:  Mexiko Manuel López Obrador

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy