Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Australský arcibiskup byl potrestán za to, že kryl zneužívání dětí knězem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Canberra - Soudce v australském městě Newcastle dnes vynesl trest na arcibiskupem Philipem Wilsonem, který kryl sexuální zneužívání dětí knězem. Má si odpykat rok ve vězení s tím, že bude moci o podmínečné prominutí zbytku trestu požádat po půl roce od jeho nastoupení.

O termínu začátku trestu by se mělo rozhodnout 14. srpna, dokdy soudce zváží, zda bude moci duchovní odpykat trest v domácím vězení. Arcibiskup nedlouho po vynesení rozsudku rezignoval na svou funkci.

Wilson byl v květnu uznán vinným, že kryl kněze Jamese Fletchera, který děti zneužíval v 70. letech. Fletcher byl v roce 2004 odsouzen k osmiletému vězení za zneužití devíti dětí. Zemřel ve vězení v roce 2006. Wilson u soudu prohlásil, že o činech dotyčného kněze nevěděl, soud mu ale neuvěřil. 

Papež František opakovaně vyzval k přísnému potrestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Vydal také dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími.

Témata:  Austrálie pohlavní zneužívání dětí církev

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy