reklama

Podle agentury APA to dnes ve společném stanovisku oznámil kancléř Sebastian Kurz, vicekancléř Heinz-Christian Strache a ministr vnitra Herbert Kickl. 

Rakušané zároveň sdělili, že očekávají rychlé objasnění pozice německé vlády. Ujistili přitom, že rakouská vláda je každopádně připravena na veškeré možné scénáře. "(Rakouská) spolková vláda je připravena zejména zavést opatření k ochraně naší jižní hranice," konstatuje se podle APA ve stanovisku.

"Německé úvahy opět dokazují, jak důležitá je společná ochrana vnějších evropských hranic, a potvrzuje se oprávněnost rakouského stanoviska, že Evropa bez vnitřních hranic je možná pouze s fungujícími vnějšími hranicemi," uvedli Kurz, Strache a Kickl.

Stále ale není jasné, zda Rakousko dohodu mezi CDU a CSU podpoří. Seehofer dnes dopoledne hovořil s Kurzem a konstatoval, že u něj zaznamenal zájem na "rozumných řešeních". Kromě toho Kurz bude ve čtvrtek v poledne se Seehoferem o azylovém kompromisu mezi CDU a CSU jednat ve Vídni. 

"Mám dojem, že má zájem na rozumných řešeních," řekl Seehofer. Kromě toho chce ještě dnes hovořit se svým italským protějškem Matteem Salvinim, který dosud kategoricky odmítal opětovné přijímání žadatelů o azyl. 

Ostře dnes azylový kompromis CDU/CSU kritizoval šéf opozičních rakouských sociálních demokratů (SPÖ), exkancléř Christian Kern. "Seehofer a Merkelová urovnali svůj konflikt na úkor Rakouska," řekl Kern serveru deníku Süddeutsche Zeitung.