Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syn vůdce IS Bakra Bagdádího byl v Sýrii zabit, potvrdili teroristé

První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - V syrském městě Homs, které leží asi 160 km severně od Damašku, byl zabit syn abú Bakra Bagdádího, vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS).

Dnes o tom teroristická organizace informovala na svém propagandistickém kanálu.

"Hudajfah Badrí, syn chalífy, byl zabit ," uvedl IS s tím, že se to stalo při bojích IS proti alávitům, které patří k syrskému vedení, a Rusům.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a bezmála třetinou Iráku. O tři roky později přišla teroristická organizace prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Irák loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS na svém území, radikálové se ale stále skrývají v pouštní oblasti na hranici mezi Sýrií a Irákem a dále páchají krvavé útoky.

O osudu vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího , který v roce 2014 z mešity v iráckém Mosulu vyhlásil na severu Iráku a Sýrie chalífát, panují nejasnosti. Rusko v červnu uvedlo, že je mrtev, Spojené státy o tom pochybují.

Irácký vládní list As-Sabah letos v únoru napsal, že Bagdádí je stále naživu ale byl zraněn a není schopen chůze bez pomoci. Podle tehdejších informací byl v nemocnici na severovýchodě Sýrie.

Témata:  Islámský stát Sýrie Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy