Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie podporuje pašeráctví lidí a mučitele uprchlíků, tvrdí spisovatel

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Financování libyjské pobřežní stráže, která se podle UNHCR k migrantům chová stejně jako pašeráci lidí, znamená pašeráctví podporovat, a nikoli jej zarazit. Znamená to dávat peníze mučitelům, napsal dnes na twitteru italský spisovatel Roberto Saviano.

Reagoval tím na tweet italského ministra dopravy, který hájil postup italských úřadů v pátek, kdy se ve Středozemním moři utopilo 100 uprchlíků. Italové tehdy nepovolili lodi nevládní organizace v oblasti reagovat na nouzové volání.

"Připomínám, že 100 migrantů ztroskotalo v libyjských teritoriálních vodách (a nevztahují se na ně pravidla pátracích a záchranných prací jako ve vodách mezinárodních), kam není povoleno vplout. Neberte si do úst Itálii, která za čtyři roky zachránila 600.000 lidských životů. Spíše nám pomozte zarazit činnost pašeráků lidí," vyzval Saviana na twitteru ministr dopravy Danilo Toninelli, do jehož gesce spadají italské přístavy i pobřežní stráž.

Nová italská populistická vláda protiimigrační Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd nasadila tvrdý kurz proti migraci. Prosazuje ho zejména šéf krajně pravicové Ligy Matteo Salvini, který ve vládě zastává post ministra vnitra. Minulý měsíc zavřeli Italové své přístavy lodím zahraničních nevládních organizací, jež se dosud na pátracích a záchranných pracích ve Středozemí podílely. Podobně tyto lodě nechce přijímat ani Malta.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy