reklama

Podle nového dekretu přijde o práci dalších 18.632 lidí, z nichž přes 9000 jsou policisté a 6000 příslušníci armády. Na seznamu je dále asi 1000 zaměstnanců ministerstva spravedlnosti a 650 lidí, které zaměstnává ministerstvo školství. Dekret rovněž nařizuje uzavřít 12 spolků, troje noviny a jednu televizní stanici. Mění rovněž předchozí opatření a umožňuje znovu ve státních službách zaměstnat 148 lidí propuštěných při podobných čistkách v minulosti.

Turecká média uvádějí, že výjimečný stav bude zrušen v pondělí, až Erdogan složí přísahu a zahájí svůj další mandát. Od pondělí začne také platit nový, prezidentský politický systém, jak to umožňuje úprava ústavy, kterou Turci schválili loni v referendu. Moc bude výrazněji soustředěna v rukou prezidenta, který bude po zrušení funkce premiéra moci sestavit vládu, vydávat dekrety a stanovovat rozpočet.

Nevládní organizace Human Rights Joint Platform zjistila, že od puče v červenci 2016 do letošního března bylo v Turecku propuštěno přes 112.000 lidí, mezi nimi 8000 vojáků, 33.000 zaměstnanců ministerstva školství a 31.000 pracovníků ministerstva vnitra. Tisíce dalších byly sesazeny na nižší pozice. Opozice v těchto čistkách vidí snahu umlčet všechny kritické hlasy.