reklama

Davis zastával funkci ministra pro brexit od roku 2016. Svého úřadu se vzdal po sporu s premiérkou Theresou Mayovou ohledně jejího návrhu na podobu vztahů Spojeného království s EU poté, co země příští rok blok opustí.

Po Davisovi podle britského tisku ohlásila odchod z ministerstva pro brexit i další klíčová osoba, náměstek Steve Baker.

Demisi podal Davis krátce poté, co si konzervativní premiérka Mayová zajistila podporu rozděleného kabinetu pro své plány týkající se vztahů Británie a EU po brexitu. Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci takzvaného "tvrdého" brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je vládní brexitový plán příliš měkký. Podporovatelem nekompromisního brexitu byl i Davis. Podle agentury AP jeho odchod křehkou vládu Mayové oslabí. Premiérka má dnes navíc o svém brexitovém plánu mluvit v Dolní sněmovně.

"Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu," citovala BBC představitele opozičních labouristů Iana Laveryho. Konzervativní poslanec Peter Bone naproti tomu soudí, že Davis se rozhodl správně a zásadově. Návrhy premiérky ohledně brexitu jsou podle něj nepřijatelné.