Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Británii? U Mayové je chaos, stěžují si labouristé i skotská premiérka

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Poslanci opoziční britské Labouristické strany označují rezignaci ministra pro brexit Davida Davise za důkaz chaosu ve vládě konzervativní premiérky Theresy Mayové. Podobný názor zastávají i liberální demokraté či skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Postoj vládních konzervativců není ve vládní krizi jednotný.

"Rezignace Davida Davise v této klíčové době ukazuje, že Theresa Mayová nemá už žádnou autoritu a že není schopná brexit uskutečnit," uvedl šéf labouristů Jeremy Corbyn.

Labouristický poslanec David Lammy označil Davise za člověka, který nedokázal převzít odpovědnost a který je zodpovědný za nynější situaci, kterou poslanec označil za kolosální chaos. O chaosu hovořil také labourista Ian Lavery. "Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu," tvrdí Lavery.

Skotská premiérka Sturgeonová poznamenala, že jednota britské vlády příliš dlouho netrvala. "Vláda Spojeného království je v naprostém chaosu a na nule, pokud jde o autoritu. To je binec," napsala.

Liberální demokrat Tom Brake, který je mluvčím strany pro brexit, se domnívá, že Davis se rozhodl uspokojit své ego místo místo toho, aby pracoval pro svou zemi. "Psychodrama u konzervativců krok za krokem rozkládá britskou pověst a britské hospodářství. "Nutnost zastavit brexit je nyní nevyhnutelná," dodal.

Konzervativní poslankyně Andrea Jenkynsová naopak Davisovu rezignaci podpořila. "Skvělá zpráva," napsala na twitteru. "Smekám před tebou. Musíme zajistit, aby tohle změnilo pravidla pro brexit," dodala. Jenkynsová je zastánkyní takzvaného tvrdého brexitu, tedy odchodu Spojeného království ze všech unijních struktur. 

Davise podpořili i další konzervativní poslanci jako například Henry Smith či Peter Bone. "David Davis udělal správnou věc, zásadové a statečné rozhodnutí. Návrhy premiérky na brexit, které mají slovo brexit pouze v názvu, jsou nepřijatelné," uvedl Bone.

Témata:  Jeremy Corbyn Brexit Velká Británie Nicola Sturgeonová Theresa Mayová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy