Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekologové varují: Čínští výrobci izolačních pěn používají zakázané freony

Čínská zeď
Čínská zeď
Foto: Pixmac

Peking - Podle agentura pro vyšetřování ekologických zločinů (EIA) stojí za ničením ozonové vrstvy Čína. Analýza odhalila užívání freonu 11 v čínských továrnách, které vyrábějí izolační pěny pro stavební průmysl.

V květnu skupina mezinárodních expertů zjistila, že se v posledních letech značně zpomalil pokles koncentrace freonu 11 v atmosféře. Experti ve studii vyjádřili podezření z porušování Montrealského protokolu z roku 1987, který měl zastavit výrobu látek škodících ozonu, jak jsou například freony. Ty se dříve masově používaly třeba jako nosné plyny v tlakových sprejích nebo jako chladicí média v ledničkách. Experti nový zdroj freonu 11 lokalizovali do oblasti východní Asie.

Americká nevládní agentura EIA nyní zjistila rozsáhlé užívání freonu 11 v čínských podnicích. Podle agentury 18 z 21 oslovených továren v deseti čínských provinciích přiznalo, že navzdory mezinárodnímu zákazu pokračují ve výrobě či užívání chlor-fluorovaných uhlovodíků (CFC), jejichž nejznámější podskupinou jsou freony.

V souladu s Montrealským protokolem byla výroba freonů v rozvojových zemích oficiálně ukončena v roce 2010. Čína sama oznámila, že jejich produkci ukončila již v roce 2007. 

"Pokud Čína nezruší tuto zakázanou výrobu, ohrozí tím naši pomalu se hojící ozonovou vrstvu," uvedl šéf EIA Alexander von Bismarck. "CFC-11 je také plyn, který je vysoce zodpovědný za globální oteplování, takže je vážnou hrozbou pro životní prostředí," dodal.

Podle serveru BBC News čínská polyuretanová pěna představuje zhruba třetinu světové produkce. Pokud se bude v zemi k její výrobě převážně používat freon 11, zpomalí to uzavírání ozonové díry o desetiletí a možná i víc, píše BBC.

Témata:  ozonová díra Čína

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy