reklama

Trump to napsal dnes na twitteru s tím, že Peking by mohl být motivován současnými obchodními spory s Washingtonem. Mezi USA a Čínou se v posledních dnech vyostřuje obchodní konflikt, který zahájil Trump uvalením cel na čínské zboží, na což Peking odpověděl stejným protiopatřením.

„Mám důvěru v to, že Kim Čong-un bude ctít dohodu, kterou jsme podepsali, a co je ještě důležitější, naše podání ruky," napsal Trump v tweetu kriticky namířeném vůči Pekingu. „Na druhé straně Čína může vyvíjet negativní tlak na dohodu kvůli našemu postoji k čínskému obchodu - doufám, že nebude!" dodal šéf Bílého domu.

Na červnovém summitu v Singapuru podepsali Kim a Trump dohodu, ve které se KLDR zavázala spolupracovat na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově. Washington výměnou za to nabídl bezpečnostní záruky a možnost zrušení sankcí.

Kritici Trumpovi vyčítají, že úmluva neobsahuje žádná konkrétní data, která by nutila Pchjongjang naplnit ji v praxi. Washington sice doufá, že likvidace jaderného arzenálu KLDR začne v během příštích 12 měsíců, Severní Korea však jakákoli závazná data odmítá a označuje americké požadavky za jednostranné. Peking, který je klíčovým partnerem KLDR, se k americkému vyjednávání nevyjadřuje.