Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Newyorský starosta de Blasio prý porušil imigrační zákony

New York
New York
Foto: www.wikipedia.org

Washington - Newyorský starosta Bill de Blasio porušil během návštěvy hranice u texaského města El Paso imigrační zákony, a to jak mexické, tak i americké.

Podle agentury AP to tvrdí americká celní a pohraniční stráž v dopise zaslaném šéfovi newyorské policie Jamesi O'Neillovi, jehož sbor za ochranu starosty odpovídá. Úřad starosty obvinění odmítá a tvrdí, že vše bylo na základě povolení. Pohraniční stráž oficiální prohlášení k incidentu nevydala.

Demokrat de Blasio, který tvrdě kritizuje přísnou přistěhovaleckou politiku prezidenta Donalda Trumpa, se u hranic s Mexikem sešel koncem června se zhruba 20 dalšími americkými starosty. Stalo se tak poté, co Trump dekretem zastavil spornou praxi odebírání dětí migrantům, kteří vstoupili do USA nelegálně.

De Blasio chtěl navštívit pohraniční středisko pro zadržování odebraných dětí, správa centra mu ale vstup zamítla. Starosta poté podle dopisu přešel do Mexika a následně opět do USA, aby se dostal na místo, ze kterého měl na dětské zařízení výhled.

Uniformovaný člen pohraniční stráže si skupiny, která u pohraniční řeky Rio Grande středisko fotografovala, všiml. Dotázal se jí, zda ji kvůli povolení doprovází někdo z pohraniční jednotky. Příslušník newyorské policie, která za ochranu starosty města zodpovídá, odpověděl, že doprovod skupina nemá. Pohraničník se poté zeptal, jak se tam starosta s ostatními dostal, na což dostal odpověď v podobě ukázání směru na Mexiko.

Témata:  New York uprchlíci USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy