Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda by již brzy měla osvobodit město Fallúdža, odpor IS slábne

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: alarabiya.net

Bagdád - Irácká armáda se rychle přibližuje ke klíčovým bodům, které potřebuje k osvobození města Fallúdža z rukou Islámského státu. Sobotní ofenzíva přinesla úspěch v podobě převzetí městské části Nuaimiya, která je 5 kilometrů od centra města, uvedl portál CNN.

Irácké ozbrojené složky s podporou dalších spojenců převzaly také kontrolu nad malým městem Saqlawiya, které je klíčovým přístupovým bodem k dalšímu postupu. Iráčtí vojáci nyní prohledávají ulice a odstraňují nastražená explosivní zařízení, zveřejnil vyjádření iráckého vojenského vedení portál CNN.

Fallúdža byla v lednu 2014 prvním iráckým městem, které padlo do rukou ISIS. Byl to první zásadní zásah iráckým armádním složkám od Islámského státu. Irácká armáda je tak další krok blíž k osvobození města.

V sousední Sýrii probíhá snaha syrských ozbrojených složek o převzetí města Rakká. Syrské vládní jednotky překročily hranice provincie Rakká a přibližují se ke stejnojmenné baště Islámského státu. Podle světových médií je to poprvé od roku 2014, co se syrským jednotkám podařilo proniknout na toto území.

Bojovníci islámského státu město obsadili v roce 2013 a nastolili tam vlastní pravidla. Na denním pořádku jsou například brutality jako usekávání rukou, vraždy, znásilňování nebo nucené odběry krve.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy