Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim napsal dopis Trumpovi, mluví v něm o nové budoucnosti ve vzájemných vztazích

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchjongjang/Washington - Americký prezident Donald Trump dnes na twitteru zveřejnil anglický překlad dopisu, kterým u poslal severokorejský vůdce Kim Čong-un. Diktátor v něm vyjádřil naději v novou budoucnost ve vzájemných vztazích.

Zveřejněný dopis má datum 6. července.

Kim v něm amerického prezidenta ke konkrétním krokům, které posílí vzájemnou důvěru. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že vzájemné úsilí přinese své ovoce a novou budoucnost mezi KLDR a USA.

A very nice note from Chairman Kim of North Korea. Great progress being made! pic.twitter.com/6NI6AqL0xt

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 12. července 2018

Společný summit obou lídrů před měsícem v Singapuru podle severokorejského vůdce zahájil "důležitý proces" a "smysluplnou cestu". Hovoří rovněž o možnosti další společné vrcholné schůzky, která by mohla oboustranné vztahy posunout kupředu.

Severokorejský vůdce podepsal s Trumpem na červnovém summitu v Singapuru dohodu, v níž se Severní Korea zavázala spolupracovat na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově. Washington výměnou nabídl bezpečnostní záruky a možnost zrušení protiseverokorejských sankcí. Kritici Trumpovi vyčítají, že úmluva neobsahuje žádná konkrétní data, která by nutila Pchjongjang naplnit ji v praxi. 

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy