Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zavinila zneužívání a mučení? Svědci popisují hrůzy z táborů pro migranty

Protest migrantů z tábora u Calais rozehnala policie
Protest migrantů z tábora u Calais rozehnala policie
Foto: Profimedia.cz

Tripolis/Brusel - Operace Evropské unie Sophia, která má bojovat proti pašerákům ve Středomoří, bude pokračovat až do konce letošního roku. Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranice (MSF) však varuje, že kvůli ní je cesta přes Středozemní moře smrtelně nebezpečná.

Operace Sofia se zaměřuje především na boj s pašeráctvím a obchodováním s lidmi ve Středomoří. Snaží se vyhledávat, zajišťovat a případně i zničit lodě a jakékoliv další prostředky využívané k pašování lidí a přepravě ilegálních migrantů. Cílem je narušit sítě obchodníků s lidmi, přispět k řešení migrační krize a zároveň zabránit ztrátě životů na moři.

Lékaři bez hranic však tvrdí, že tato operace pouze pomáhá libyjským pobřežním hlídkám vracet migranty do situace, kdy jsou vystavováni znásilňování, otroctví, mučení a vraždám v libyjských táborech. Organizace cituje své pracovníky působící v Libyi, podle kterých operace EU asistuje libyjskému režimu v obracení plavidel.

Svědectví pracovníků MSF přitom naznačují, že migranti vracení do Libye často čelí znásilnění, zneužívání, mučení, otroctví a dokonce jsou i vražděni, píše server The Irish Times. Jeden z migrantů dokonce pracovníkům MSF řekl, že když nemohou uprchlíci libyjským úřadům zaplatit za své propuštění, jsou jim v některých případech uříznuty genitálie. Další dodal, že znásilňováni je v táborech doslova rutinou.

„Většina lidí, kterým pomáháme na moři, strávila čas v detenci nebo v zajetí, kde trpěli. Vyprávějí o extrémní úrovni násilí, včetně bití a dalších forem mučení nebo o špatném zacházení, znásilňování, nucených pracích a vykořisťování,“ tlumočí MSF slova migrantů.

„Pod záminkou záchrany životů a narušení obchodních cest pašeráků a obchodníků s lidmi je libanonská pobřežní hlídka podporována státy EU, aby zachycovala lidi na moři a poslala je zpátky do podmínek, před kterými se snaží uniknout,“ dodala organizace s tím, že s takovým postupem důrazně nesouhlasí.

Témata:  uprchlíci EU Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy