Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Maltě míří další loď s migranty. Jsou vaši, vzkazuje Itálie

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Ve Středozemním moři pluje k evropským břehům loď s dalšími 450 migranty, která se podle všeho stala novým předmětem sváru kvůli migraci mezi Itálií a Maltou.

Podle italských úřadů se plavidlo totiž nyní nachází v maltské pátrací a záchranné námořní zóně.

Italský ministr dopravy Danilo Toninelli dnes již podle italských médií vyzval Maltu, aby se chopila své povinnosti a lodi se ujala. Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který si stanovil boj proti přílivu migrantů za svou hlavní politickou prioritu, již obvinil Vallettu, že pro novou várku migrantů zatím nehnula ani prstem a k plavidlu svou pobřežní stráž nevyslala.

Podle agentury ANSA italské ministerstvo zahraničí již v časných ranních hodinách informovalo maltskou stranu, že loď vyslala nouzový signál, který zaznamenalo italské koordinační středisko pro námořní záchranu. Na palubě jsou údajně ženy a děti, které potřebují naléhavou zdravotní pomoc. Malta reagovala žádostí o spolupráci s Italy, ale sama podle agentury zatím kromě vyslání průzkumného letadla k identifikaci lodi nic jiného nepodnikla.

Ministr Toninelli reagoval poznámkou na twitteru, že podle mezinárodního práva má Malta vyslat svou pobřežní hlídku plavidlu naproti a otevřít mu některý ze svých přístavů. Dodal, že Itálie může Maltě v záchranné operaci poskytnout nezbytnou asistenci, ale nic víc. Salvini upozornil, že Itálie migranty nepřijme, protože jsou v zóně maltské působnosti.

Témata:  uprchlíci Malta Itálie

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy