reklama

Vrcholné setkání ale vyvolává v USA i v západním světě jisté kontroverze. Prezident totiž podle komentátorů podává ruku Putinovi, který je obviňován z autoritářských snah a protizápadních postojů, a zároveň ostře kritizuje tradiční americké spojence. Trump kritiku odmítá a již nyní jako geopolitické vítězství hodnotí sám fakt, že se summit vůbec koná.

Kriticky se k nadcházejícímu summitu staví američtí demokrati, pro které je Trump symbolem morálního úpadku země. Upozorňují, že Trump je příliš vstřícný vůči státům, které mají s USA napjaté vztahy. Jisté výhrady mají i republikáni, od kterých se ozývají hlasy, že by Trump neměl s Putinem zůstat sám.

Arizonský republikánský senátor Jeff Flake chce podobně jako demokrati, aby Trump Putinovi řekl, že ruská okupace ukrajinského autonomního poloostrova Krym je nelegální a že ruské aktivity v Sýrii škodí mírovému procesu. Flake prohlásil, že američtí spojenci v regionu se obávají toho, na čem se Trump s Putinem dohodne. Dodal, že on s nimi takové obavy sdílí.

Flakeův kolega ze Senátu USA Bob Corker poukázal na to, že Trumpův postup vůči Rusku vyvolává u amerických přátel v regionu otázky o aktuální důvěryhodnosti amerického partnerství.