Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový prezident Mexika si výrazně sníží plat. Škrty se dotknou i úředníků

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Andrés Manuel López Obrador, který se v prosinci ujme úřadu mexického prezidenta, si hodlá snížit plat na necelou polovinu příjmu svého předchůdce Enriqua Peňi Nieta. Bude měsíčně brát 108.000 peso, tedy zhruba 5707 dolarů (126.252 Kč).

Během Obradorova šestiletého mandátu si žádný státní úředník nebude moci vydělat více než prezident. Plat současné hlavy státu činí 270.000 peso.

Budoucí prezident také zopakoval sliby ze své volební kampaně, a to že z peněz daňových poplatníků půjde méně prostředků na požitky vysokých vládních úředníků, jako jsou řidiči, tělesní strážci a soukromé zdravotní pojištění. Oficiální prezidentská rezidence se stane kulturním centrem a bývalí prezidenti už nebudou pobírat důchody.

Na indexu vnímání korupce organizace Transparency International je Mexiko 135. López Obrador řekl, že veřejní činitelé budou muset zveřejňovat svůj majetek a korupce bude považována za závažný trestný čin.

Témata:  Mexiko Manuel López Obrador

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy