Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Helsinkách se demonstruje. Proti Trumpovi a Putinovi se bouří ekologové i ochránci gayů

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Ochránci lidských práv a životního prostředí protestují v ulicích finské metropole, v níž se uskuteční summit prezidentů USA Donalda Trumpa a Ruska Vladimira Putina. Hnutí Greenpeace na kostele v centru Helsinek vyvěsilo transparent s nápisem: Rozehřejme naše srdce, nikoliv naši planetu.

Organizace Greenpeace transparentem reagovala na nedávné oznámení prezidenta Trumpa, že USA odstoupí od pařížské dohody o klimatu.

Organizace Human Rights Campaign vyzvala, aby se vyšetřilo pronásledování zástupců sexuálních menšin v Čečensku.

"Trumpe a Putine: Zastavte zločiny proti lidskosti v Čečensku", promítli aktivisté nápis v noci na dnešek na stěnu prezidentského paláce v centru Helsinek. "Celý svět se dívá. Mlčení je smrtelné," objevilo se rovněž na sídle hlavy finského státu, kde se setkání Trumpa s Putinem dnes uskuteční. 

Již ráno se sešli před prezidentským palácem například příznivci volného obchodu. Na transparentu použili variaci na Trumpovo volební heslo Make America Great Again (Učiňme Ameriku opět velkou) a prezidenta vyzvali, aby Amerika opět obchodovala (Make America Trade Again).

Témata:  Donald Trump Finsko Greenpeace Vladimír Putin

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy