reklama

Za špatné vztahy jsou podle Trumpa zodpovědné obě země. Na společné tiskové konferenci s Putinem poznamenal, že se svým protějškem hovořil mimo jiné o údajném ruském vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Šéf Bílého domu zdůraznil, že se s ruským prezidentem před těmito volbami neznal a že neexistovala žádná tajná dohoda o jeho předvolební kampani. Americké vyšetřování údajného ruského vměšování do voleb je pro USA katastrofou, dodal Trump.

„Rusko a USA musí najít způsob, jak spolupracovat při řešení společných problémů," prohlásil rovněž před novináři Trump. Konstruktivní dialog podle něj otevírá cestu k míru – a produktivní dialog mezi oběma zeměmi je podle něj dobrý pro USA, pro Rusko, ale i pro celý svět.

Řeč přišla také na situaci v Sýrii. Washington a Moskva „by mohly zachránit tisíce životů" v Sýrii, uvedl Trump s tím, že by chtěl zejména pomoci tamním obyvatelům. Rusko i Spojené státy podle Trumpa také chtějí zajistit izraelskou bezpečnost. O konkrétních formách spolupráce mezi oběma zeměmi se nezmínil, uvedl nicméně, že ruská i americká armáda, pokud jde o Sýrii, spolupracují a koordinují své kroky. Moskva je přitom jedním z hlavních spojenců syrského prezidenta Bašára Asada a Spojené státy jsou naopak spojenci syrských Kurdů.

Putin a Trump hovořili rovněž o radikálním islámském terorismu. „Rusko i Spojené státy se staly oběťmi hrůzných teroristických útoků, proto jsme se shodli, že budeme udržovat otevřenou komunikaci mezi našimi bezpečnostními agenturami, abychom chránili naše občany před touto globální hrozbou," prohlásil prezident USA.

Tématem rozhovorů obou prezidentů bylo i jaderné odzbrojení. Trump uvedl, že ruského prezidenta seznámil s detaily své nedávné schůzky se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, se kterým jednal o jaderném odzbrojení KLDR. „Po dnešku jsem si jistý, že i prezident Putin a Rusko chtějí uzavřít tento problém a budou s námi spolupracovat. Tento závazek oceňuji," řekl americký vůdce.