Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reakce na summit v Helsinkách jsou rozporuplné. Ukrajině vadí, že se nemluvilo o Krymu

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Helsinky – Dnešní sumit v Helsinkách, na kterém jednali americký prezident Donald Trump a jeho ruský prezident Vladimir Putin, bedlivě sledovali i další státníci. A jejich reakce jsou smíšené.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na twitteru ocenil, že Moskvě i Washingtonu jde o bezpečnost Izraele.

Exšéf polské diplomacie, nyní opoziční politik Radoslaw Sikorski naopak Trumpa kritizoval za to, že se Putinovi v žádné otázce nepostavil na odpor. „Prezident USA, který tak snadno napadá spojence Ameriky, se nepostavil na odpor ruskému prezidentovi v žádné otázce. To, že Putin musel napovědět Trumpovi, jaké je stanovisko USA ohledně anexe Krymu, doplnilo obraz pádu," napsal na twitteru.

Faktu, že se Trump během tiskové konference vůbec nezmínil o Ukrajině, si všimli také ukrajinští diplomaté, politologové i aktivisté. V uplynulých dnech přitom šéf Bílého domu několikrát uvedl, že chce s Putinem hovořit i o tomto tématu. Ruská anexe Krymu je totiž jedním z důvodů nynějších velmi chladných vztahů mezi Západem a Ruskem.

Trump o Ukrajině mluvil například na tiskové konferenci po nedávném summitu NATO. Tehdy uvedl, že pokud by byl v úřadě on a ne jeho předchůdce Barack Obama, Rusko by nikdy ukrajinský Krym neobsadilo.

Na dnešní tiskové konferenci ale o Krymu nemluvil vůbec. Na obsazený poloostrov se jen zeptal prezidenta Putina jeden z novinářů agentury AP. A ruský prezident k tomu uvedl, že Trump nadále zastává názor, že bylo nelegální Krym anektovat. „Náš názor je odlišný," dodal Putin.

Setkání obou státníků ocenil český prezident Miloš Zeman. „Pan prezident uspořádání setkání prezidentů USA a Ruska v Helsinkách uvítal. Je velmi důležité, aby spolu velmoci vedly dialog. Jen prostřednictvím dialogu se totiž dají vyřešit zásadní problémy," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Benjamin Netanjahu Ukrajina

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy