Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf amerických tajných služeb trvá na tom, že se Rusko do amerických volem vměšovalo

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats dnes vydal v reakci na summit v Helsinkách oficiální prohlášení. Z něj vyplývá, že americké tajné služby trvají na svých závěrech, že Rusko se vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech a že se snaží podkopat americkou demokracii. 

Coats tak reagoval na dnešní setkání prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina, na kterém šéf Bílého domu řekl, že Moskva k ovlivňování voleb důvod neměla, a jeho ruský protějšek možnost jakéhokoli takového vměšování popřel.

„V našem posudku o vměšování Rusů do voleb v roce 2016 a jejich pokračujícím a všudypřítomném úsilí podkopat naši demokracii jsme se vyjádřili jasně," uvedl Coats. Dodal, že americké rozvědky budou nadále poskytovat pravdivá a objektivní zpravodajská hodnocení.

Trump následně na twitteru napsal, že americkým tajným službám velmi důvěřuje. „Jak jsem dnes a mnohokrát dříve řekl. Mám obrovskou důvěru ve své zpravodajce. Uznávám ale také to, že ve jménu budování světlé budoucnosti se nemůžeme soustředit výhradně na minulost - jako dvě největší světové jaderné mocnosti spolu musíme vycházet," uvedl.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko Dan Coats USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy