Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co Trumpovi při setkání s Putinem opravdu šlo? Experti mají svou teorii

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Moskva - Přesný obsah rozhovoru mezi americkým a ruským prezidentem na pondělním summitu v Helsinkách není znám, ruský deník Nězavisimaja gazeta se nicméně domnívá, že USA se snažily dostat na svou stranu Moskvu v konfrontaci s Íránem a Čínou.

Vladimir Putin a Donald Trump v uvítacích řečech hned sdělili, o čem budou na historickém setkání hovořit, a ukázalo se, že na pořadu jednání budou všechna "bolestivá místa" světa. "Ovšem šéf Bílého domu do seznamu připsal i téma Číny, což experti hodnotí jako přání získat v Putinovi partnera v obchodních válkách," poznamenal list.

Trumpova zmínka při této příležitosti o Číně a o společném příteli Si (Ťin-pchingovi) podle deníku vede k závěru, že americký prezident přijel do Helsinek i proto, aby si zajistil podporu ruského partnera v omezování ambicí Pekingu. 

"Myslím, že Trump už dávno dospěl k závěru, že hlavní výzvou pro Spojené státy nejen v obchodní, ale i v geopolitické oblasti je Čína," míní ředitel moskevského střediska Carnegie Dmitrij Trenin. "Při tomto pohledu na věci by Rusko mělo být (pro Trumpa) důležitým potenciálním partnerem. Nemyslím si však, že se s tím (Trump) dostane někam daleko. Nepředpokládám a ani si neumím představit, že by Rusko vstoupilo do nějakých dohod nebo jednání s USA o tom, jak omezit nebo řídit vzestup Číny," řekl expert.

"Mám dojem, že Donald Trump přijel na summit s téměř nulovým zájmem o témata Sýrie, Ukrajiny, 'ruského vměšování', kontroly zbrojení," řekl k tomu politolog Maxim Sučkov. Podle něj Trump jel do finské metropole koncepčně zaměřený na "čínské téma" a jakékoli ujednání s Putinem, byť trochu přimyšlené, si prezident USA spojuje s možností získat v ideálním případě Rusko na svou stanu ve sporu supervelmocí 21. století. Nebo v alternativním případě zajistit si "neutralitu" Moskvy.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy