Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Severního Kypru ztroskotala loď s migranty, nejméně 19 mrtvých

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ankara - U pobřeží Severního Kypru dnes ztroskotala loď se 150 migranty na palubě. 19 lidí zahynulo a zhruba 26 osob se pohřešuje. 105 uprchlíků se podařilo zachránit. Po dalších možných přeživších pátrá pobřežní stráž a pomáhají přitom i obchodní lodě.

Plavidlo s migranty zaznamenala loď plující pod panamskou vlajkou asi 25 námořních mil od turecké Antalyi a upozornila na něj tureckou pobřežní stráž.

Loď ztroskotala asi 48 kilometrů od poloostrova Karpas v turecké části ostrova. Podle agentury AP bylo na palubě 147-150 lidí a pátrá se teď po 25 až 30 z nich. Odkud migranti pocházeli a kam měli namířeno, není zatím jasné.

V roce 2015 bylo Turecko jednou z hlavních tranzitních zemí, přes kterou se více než milion migrantů vydalo na nebezpečnou plavbu do Evropy. Mnoho z nich prchalo před konfliktem a chudobou na Blízkém východě a v Africe.

Dohoda mezi Tureckem a EU z roku 2016, uzavřená po utonutí tisíců migrantů plavících se z Turecka k řeckým ostrovům, počty příchozích migrantů dramaticky snížila. Od letošního ledna do května podle turecké pobřežní stráže utonulo 26 migrantů, kteří se snažili doplavit z Turecka do Evropy.

Témata:  uprchlíci Kypr Turecko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy