Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie obvinila muže z přípravy atentátu na Mayovou

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Brit Naa'imur Rahman (20) byl shledán vinným ze zosnování plánu teroristického útoku s cílem zabít britskou premiérku Theresu Mayovou. Rahman byl odhalen při internetové komunikaci se agenty americké FBI a britské MI5, kteří se vydávali za členy takzvaného Islámského státu.

Muž chtěl nejdříve odpálit výbušninu, aby se dostal do její kanceláře. Na šéfku vlády pak hodlal v nastalém chaosu zaútočit nožem nebo pistolí.

Agentura Reuters připomíná, že sídlo britských premiéru na adrese Downing Street 10 je přísně střeženo a na konci ulice je brána. "Hovoříme o jedinci, který by zabil, zranil a zmrzačil mnoho lidí, policistů i civilistů," řekl šéf protiteroristického oddělení londýnské policie Dean Haydon.

Británie loni zaznamenala čtyři atentáty, při nichž umírali lidé. Šéf kontrarozvědky MI5 Andrew Parker v květnu řekl, že dalších 12 islamistických plánů útoku bylo od března 2017 zmařeno.

Témata:  Velká Británie terorismus Theresa Mayová policie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy