Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Těžařská loď zachránila z moře 40 uprchlíků, nikdo je nechce

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Řím - Loď Sarost 5 tuniské těžební společnosti Miskar, která minulý týden zachránila na moři 40 migrantů, nechce nikdo přijmout. Přístavy pro ni uzavřely Itálie, Malta, ale i samotné Tunisko. .

Dřevěná loď se 40 uprchlíky z Egypta, Mali, Nigérie a Bangladéše vyplula minulý týden z Libye. Po pěti dnech bez jídla a pití se loď po poruše motoru unášená proudy přiblížila k těžební plošině u tuniského pobřeží. Na palubu pak vzala uprchlíky loď Sarost 5.

Tunisko neumožnilo vylodění migrantů nejprve v přístavu Sfax, posléze ani ve městě Zarzis.

Podle Tuniského fóra pro hospodářská a sociální práva (FTDES) se Tunis obává, že by se přijetí migrantů stalo precedentem pro evropské země. Lodi posléze uzavřela přístavy i Malta a Itálie.

Témata:  uprchlíci Tunisko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy