Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude dál? Vládní činitelé USA nevědí, co Trump s Putinem dohodl

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Summit USA-Rusko zamotal hlavu Trumpově administrativě. Jelikož se neví, na čem přesně se šéf Bílého domu a ruský prezident Vladimir Putim dohodli, nejsou vládní činitelé USA schopni odpovědět na dotazy novinářů, jaký dopad může schůzka mít na americkou armádu.

List The Washington Post poukázal na středeční informaci ruského velvyslance v USA Anatolije Antonova, že jednání ve Finsku vyústilo ve "významná ústní ujednání" ohledně kontroly zbrojení. Putin prý rovněž Washingtonu předložil "specifické a zajímavé návrhy" spolupráce Ruska a USA v Sýrii. Ani ti nejvýše postavení američtí vojenští činitelé ale podrobnější informace nemají, případně nevědí vůbec nic.

Ministr obrany Jim Mattis se nezúčastnil středečního zasedání vlády, od počátku týdne se na veřejnosti neobjevil a summit nekomentoval. Podle vládních zdrojů může trvat několik dní, než poradci zpracují a vydají interní zprávu o průběhu besed během summitu. Situaci může komplikovat i skutečnost, že víc než dvouhodinový rozhovor s Putinem absolvoval Trump jen s tlumočníky, bez stenografů.

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové byla předmětem diskuse řada témat včetně "humanitární pomoci Sýrii, íránského jaderného programu, izraelské bezpečnosti, severokorejské denuklearizace, Ukrajiny a okupace Krymu, omezení jaderných arzenálů USA a Ruska a pochopitelně ruského vměšování do našich voleb". Sandersová ani nikdo jiný ale neupřesnil, jakých konkrétních výsledků bylo dosaženo. 

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy