Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

New York Times udeřil: Putin osobně nařídil vměšování do voleb v USA

New York Times
New York Times
Foto: NY Times

Washington - List The New York Times (NYT) píše, že americký prezident Donald Trump dostal loni v lednu dva týdny před svou inaugurací přísně tajnou špionážní zprávu, podle níž ruský prezident Vladimir Putin osobně nařídil rozsáhlé kybernetické útoky s cílem ovlivnit prezidentské volby v roce 2016.

Mezi důkazy byly podle NYT e-maily a textové zprávy ruských vojáků a informace přísně tajného zdroje blízkého Putinovi, který Ústřední zpravodajské službě (CIA) popsal, jak se Kreml rozhodl spustit svou hackerskou a dezinformační kampaň. Podle očitých svědků se Trump zdál být "se zdráháním přesvědčen".

List uvádí, že loňské lednové schůzky v newyorském sídle prezidenta Trump Tower se zúčastnili tehdejší šéf CIA John Brennan, James Clapper, který byl tehdy ředitelem zpravodajských služeb, a admirál Michael Rogers, bývalý ředitel Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Mezi přítomnými byl i tehdejší šéf FBI James Comey, kterého Trump loni v květnu z funkce odvolal. Všichni čtyři "popsali řetězec zpravodajských informací, které je přesvědčily o Putinově roli ve volebním vměšování".

Mezi důkazy byla e-mailová korespondence americké Demokratické strany, ukradená hackery, kterou britské, nizozemské a americké zpravodajské služby objevily v tajných komunikačních sítích ruské vojenské rozvědky GRU. Putinovu osobní roli potvrdily i lidské zdroje.

Jeden z nich byl dle NYT tak citlivý, že o něm Brennan odmítl hovořit dokonce i na zpravodajských konferencích bývalé vlády Baracka Obamy. 

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin volby v USA New York Times

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy