Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam míří uprchlíci z Idomeni? Německo už prý není cílová země

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Situace u řeckého město Idomeni na řecko-makedonských hranicích byla dlouhou dobu kvůli desítkám tisíc uprchlíků, kteří zde uvízli, skutečně kritická. Na to, jaký je osud uprchlíků po vyklizení tohoto tábora, se podíval německý zpravodajský server Deutsche Welle.

Kam z Idomeni?

Uprchlický tábor v Idomeni byl uzavřen a evakuován na konci května. Jak server podotýká, pro mnoho uprchlíků to znamenalo konec jejich nadějí, že se hranice přece jen nakonec otevřou a oni budou moci pokračovat ve své cestě do Evropy.

Idomeni však šlo jen stěží považovat za bezpečné místo k jejich pobytu a podmínky v táboře byly často kritizovány. Podle serveru tak mnoho uprchlíků tábor ještě před jeho uzavřením dobrovolně opouštělo a vydalo se do jiných táborů v Řecku.

Jedním z takových je tábor ve vesnici Lagkadikia, která se nachází jen několik kilometrů od druhého největšího řeckého města Soluň. Jde o původně vojenský tábor, který je zapojen do relokačního programu – uprchlíci, kteří tu jsou, mají možnost požádat o přemístění do jiného evropského státu, nebo požádat o azyl v Řecku.

Ačkoliv zde jsou podle místních uprchlíků, kterých je podle oficiálních údajů 845, lepší podmínky, než jaké panovaly v Idomeni, chybí zde například ambulantní pomoc. To by mohlo podle serveru být problematické zejména v letních měsících v kombinaci se špatným rozmístěním stanů, které jsou většinou na přímém slunci.

Uprchlíci mění názor

Podle serveru ale u uprchlíků lze pozorovat důležitou změnu v přístupu. Čím dál tím více z nich totiž přestává trvat na Německu jako na zemi, kam se za každou cenu chtějí dostat. „Je mi jedno, kam půjdu. Potřebuji jen mír a bezpečí. Ať mě pošlou kamkoliv, bude to v pořádku," uvedl například Mohammed, podnikatel z Damašku, který do Řecka přišel se ženou a pěti dětmi.

Podobný názor má i dvacetiletý Mustafa. „Už nechci do Německa, raději bych zůstal v Řecku, požádal tu o azyl a možná potom šel do Istanbulu."

Tento nový přístup by tak mohl znamenat potenciální zlepšení efektivity programu na přerozdělení uprchlíků EU, který se v minulosti setkal zejména s neochotou uprchlíků jít do jiných zemí než Německa.

Kritika EU, UNHCR i Řecka

„Můžu jít do Německa nebo jinam, nevím to kvůli relokačnímu programu. Nepotřebuji peníze, ale potřebuji nějakou podporu, abych mohl dokončit svá studia. Jsem elektroinženýr a chci dokončit své magisterské studium, možná i doktorát," okomentoval to 29letý Khatab ze syrského města Dajr az-Zaur.

Uprchlíci ale podle serveru kritizují EU za špatnou dostupnost relokačního programu – někteří se do něj snaží zapojit, ale nepodařilo se jim zatím kontaktovat příslušné úřady. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a řecké úřady pak podle nich nečiní dost pro zajištění dostatečné podpory.

Server dodává, že fakt, že v táboře Lagkadikia stále probíhá výstavba, svědčí o nepřipravenosti Řecka a jeho neschopnosti poskytnout dobře vybavené a zásobované tábory pro uprchlíky.

Témata:  Řecko uprchlíci uprchlické tábory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy