Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest smrti pro bojovníky IS z gangu Beatles? Londýn by se tomu nebránil

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britské ministerstvo vnitra by nebránilo Spojeným státům odsoudit k smrti dva členy Islámského státu (IS) v případě, že by byli vydáni do USA. Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh údajně patřili ke skupině čtyř radikálů, kterým se kvůli britskému přízvuku přezdívalo Beatles.

Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikh jsou podezřelí, že se zapojili do únosu, mučení a vražd západních rukojmích. V lednu je v Sýrii zadržely arabsko-kurdské milice SDF a od té doby Británie a USA jednají o tom, kde budou muži postaveni před spravedlnost.

Britský ministr vnitra Sajid Javid podle listu The Daily Telegraph napsal americkému ministrovi spravedlnosti Jeffu Sessionsovi, že Británie nemá v plánu USA požádat o vydání zmíněných mužů s tím, že soudní řízení by bylo úspěšnější ve Spojených státech. Britský ministr vnitra rovněž podle listu napsal, že Spojené království nebude po USA požadovat, aby se zaručily, že muži nedostanou trest smrti.

Opoziční labouristé mezitím Javida osočili z "tajného a jednostranného" vypovězení nesouhlasu Británie s trestem smrti.

The Daily Telegraph rovněž na základě jiných dokumentů napsal, že by Británie nezabránila ve vydání mužů do věznice Guantánamo. Mluvčí britského ministerstva vnitra v reakci na to zopakoval, že si Británie i nadále přeje, aby USA zařízení uzavřely.

Nejznámější z teroristického gangu Beatles byl Mohammed Emwazi, přezdívaný "džihádista John". Zabit byl v roce 2015 při britsko-americkém útoku s pomocí bezpilotního letounu.

Emwazi se objevil na videích vražd amerických novinářů Stevena Sotloffa a Jamese Foleyho, humanitárních pracovníků z USA a Británie Petera Kassiga, Davida Hainese a Alana Henninga a japonského novináře Kendžiho Gota. Matka Jamese Foleyho řekla, že si popravu obou mužů nepřeje s tím, že by měli být spíše odsouzeni k doživotí. "Myslím, že s tou jejich zvrácenou ideologií by to z nich jen udělalo mučedníky. Chci, aby byla vykonána spravedlnost tím, že by byli posláni za mříže na zbytek života," uvedla.

Témata:  Islámský stát Velká Británie trest smrti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.