reklama

"Hlasování se bude konat v řádném termínu v roce 2021," řekl Ortega v rozhovoru pro americkou televizní stanici Fox News. "Předčasné volby by vyvolaly nestabilitu, nejistotu a všechno jen zhoršily," dodal.

Odmítl zároveň, že by podporoval polovojenské jednotky, které útočí na protivládní demonstranty. Podle něj své peníze získávají z obchodu s drogami a financovány jsou údajně i jeho oponenty doma a v zahraničí.

Také informace o pronásledování katolických duchovních v Nikaragui jsou podle prezidenta smyšlené. "Neexistuje jediný kněz, který říká, že je pronásledován," řekl Ortega, který zároveň popřel i informaci, že při nedávném obléhání kostela v metropoli Managui polovojenskými jednotkami zemřeli dva lidé. "Žádný Nikaragujec nezemřel v kostele," prohlásil Ortega.

Protesty v Nikaragui vypukly 18. dubna, když univerzitní studenti a zástupci zaměstnaneckých organizací začali protestovat proti vládní penzijní reformě. Od té vláda po masových demonstracích ustoupila, ale protesty pokračují. Také v pondělí vyšly v Managui do ulic tisíce lidí. Opět požadovaly Ortegovu rezignaci a předčasné volby.

Ortega vedl zemi už v 80. letech poté, co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy. Nyní je prezidentem 11 let. Jeho manželka Rosario Murillová je od loňského roku nikaragujskou viceprezidentkou.