Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vyhlásily sankce za násilí v Nikaragui

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy dnes odsoudily násilnosti v Nikaragui, za které nese podle Washingtonu odpovědnost prezident Daniel Ortega.

USA rovněž uvalily sankce na skupinu představitelů této středoamerické země, v níž během tří měsíců protivládních protestů zemřelo již přes 300 lidí. Uvedla to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

"Spojené státy rázně odsuzují pokračující násilí a porušování lidských práv v Nikaragui, jehož se dopouští Ortegův režim v reakci na protesty," uvedl podle agentury Reuters Bílý dům v prohlášení. Ortega a jeho žena Rosario Murillová nesou podle Sandersové "konečnou odpovědnost za provládní milice, které brutálně potlačují vlastní lid".

Terčem sankcí se stala nespecifikovaná skupina nikaragujských představitelů, kteří se přímo podíleli na porušování lidských práv v zemi. Podle agentury AP mezi nimi figuruje jeden z policejních šéfů. Americké úřady jim ani jejich rodinám zakázaly cesty do USA.

Bílý dům dal zároveň najevo podporu nikaragujské církvi, která se pokoušela zprostředkovat dialog mezi vládou a protestujícími, avšak Ortega označil biskupy za pučisty, kteří se podle něho stejně jako demonstranti snaží svrhnout jeho vládu.

Témata:  USA Nikaragua

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy