Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U volební místnosti v Pákistánu se odpálil extremista, zabil nejméně 28 lidí

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Kvéta - Ve městě Kvéta na západě Pákistánu se dnes odpálil sebevražedný atentátník, exploze zabila nejméně 28 lidí a dalších 40 utrpělo zranění. K útoku došlo v blízkosti jedné z hlasovacích místností, před níž se shromáždilo množství voličů. V Pákistánu dnes probíhají parlamentní volby.

Podle pákistánské televizní stanice Samaa TV útok provedl sebevražedný atentátník. "Pokusil se vstoupit do volební místnosti. Když ho policisté chtěli zastavit, vyhodil se do vzduchu," prohlásil místní představitel Haším Ghilzáí. Na televizních záběrech bylo vidět shořelé policejní auto a kaluže krve na zemi.

Pákistánci dnes rozhodují o složení Národního shromáždění. Nejsilnějšími stranami jsou vládnoucí Pákistánská muslimská liga (PML-N) expremiéra Naváze Šarífa, kterému hrozí desetiletý trest za korupci, a Hnutí za spravedlnost (PTI) slavného kriketového hráče Imrana Chána. 

Město Kvéta je metropolí neklidné provincie Balúčistán. V Balúčistánu, který hraničí s Afghánistánem a Íránem, působí Islámský stát i Tálibán. Balúčistán, který je bohatý na ropu, zemní plyn a nerosty, je od roku 2004 také dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. 

Témata:  teroristické útoky v Pákistánu Pákistán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy