Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pompeo tvrdě odsoudil anexi Krymu, USA prý zábor poloostrova nikdy neuznají

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Šéf americké diplomacie Mike Pompeo dnes před svým slyšením v Kongresu odsoudil ruskou okupaci Krymu. Vláda USA podle něj zábor ukrajinského poloostrova nikdy neuzná.

Pompeo bude dnes v zahraničním výboru Senátu hovořit o nedávném setkání prezidenta Donalda Trumpa s ruským vůcem Vladimirem Putinem v Helsinkách. Převážná část summitu se uskutečnila mezi čtyřma očima a senátoři doufají, že od ministra zahraničí zjistí podrobnosti. 

Nekompromisní komentář ke Krymu obsahuje prohlášení, které Pompeo vydal těsně před slyšením. Spojené státy podle něj pokusy Ruska přivlastnit si Krym neuznávají, anexi odmítají a žádají ukončení okupace. Rusko by mělo respektovat zásady mezinárodního práva a vyklidit území, které obsadilo silou.

Trump ohledně Krymu vydal několik neurčitých prohlášení. Na červnovém summitu států G7 v Kanadě prohlásil, údajně žertem, že Krym je ruský, protože každý, kdo tam žije, mluví rusky. Vyzval státy G7, aby mezi sebe přijaly zpět Rusko, vyloučené v roce 2014 právě kvůli anexi Krymu.

Při nedávné cestě do Británie americký prezident řekl, že okupace poloostrova byla chybou jeho předchůdce Baracka Obamy. 

Témata:  Krym Rusko USA Mike Pompeo

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.