Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronův bývalý bezpečnostní poradce Benalla uznal chybu, prezident dál čelí kritice

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Alexandre Benalla, který se kvůli svému násilnému chování ocitl v centru skandálu otřásajícího vládou, připustil, že "udělal chybu". Zároveň se ale zastal Emmanuela Macrona a zkritizoval jeho odpůrce.

"Mám pocit, že jsem udělal velkou hloupost. Dopustil jsem se chyby," řekl listu Le Monde Bennala, kterého Macron minulý týden propustil ze služby kvůli zbití účastníka prvomájové demonstrace. "Nikdy jsem neměl jít na tu demonstraci, ani jako pozorovatel," zalitoval.

Benalla byl přizván k policejním složkám během květnové demonstrace jako pozorovatel, avšak podle kamerových snímků se aktivně zapojil do samotného zásahu. Z místa potyčky demonstrantů s policií odvlekl mladou dívku a přispěl i ke snaze policistů zpacifikovat mladého demonstranta. Tomu podle záběrů uštědřil několik ran. Kamera zachytila Benallu, jak v civilním oblečení, ale s policejní helmou na hlavě, účastníka prvomájové demonstrace bije.

Prezident nejdříve Benallovi na dva týdny pozastavil výkon funkce, podle pátečního oznámení Elysejského paláce se ho však později rozhodl propustit. Macron podle některých pozorovatelů v důsledku incidentu čelí největšímu politickému skandálu od nástupu do úřadu.

Macron reakce podle kritiků svědčí o tom, jak se za 14 měsíců v Elysejském paláci vzdálil obyčejným lidem. "Myslím si, že je to bouře ve sklenici vody," řekl agentuře AFP prezident před dnešní schůzkou s delegací rolníků z jihozápadu Francie.

Vyšetřující soudce minulý týden obvinil Benallu z násilností, rušení policejního zásahu a neoprávněného nošení odznaků státní moci.

Témata:  Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy