Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Řecku vypukla po požárech hádka. Může za požár vláda?

Lesní požár
Lesní požár
Foto: RIA Novosti

Atény - Bilance katastrofálních požárů v Řecku vzrostla po nalezení dalšího těla na 82 mrtvých. Zraněných je 187, desítky lidí se stále pohřešují. Příčiny požáru, stejně jako reakci úřadů na něj, vyšetřuje aténská prokuratura.

Řecký ministr obrany Panos Kammenos dnes dorazil do nejhůře postižené obce Mati, kde čelil stížnostem rozhořčených místních obyvatel. Ti obviňují vládu, že pro ně neměla připravený žádný evakuační plán a nechala je napospas plamenům.

Kammenos opáčil, že k šíření požáru přispělo i nezodpovědné jednání některých místních lidí, kteří si nelegálně vystavěli domy mezi zalesněnými oblastmi. Tento "zločin" měl podle něj za následek zablokování únikových cest k moři, k němuž lidé před ohněm utíkali.

Podle místních úřadů byl vítr, který v pondělí plameny rozdmýchal, tak prudký a nepředvídatelný, že by ani dokonale realizovaný evakuační plán ničemu nepomohl.

Hasiči z oblasti ale agentuře Reuters řekli, že některé hydranty byly prázdné. BBC citovala jednoho z místních obyvatel, který v pondělí přispěchal na hasičskou stanici s žádostí o pomoc a zjistil, že požárníci o šířících se plamenech nic netuší. Podle jedné z prověřovaných teorií byl požár založen úmyslně na třech různých místech zároveň.

Podle předběžných informací plameny poškodily více než 500 domů, z nichž většinu pravděpodobně nebude možné opravit. Z úzkých silnic vedoucích k pobřeží bylo na vrakoviště v obci Rafina odtaženo 300 shořelých aut.

Témata:  Řecko požáry požáry v řecku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy