Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci předali Američanům ostatky padlých vojáků

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

Pchjongjang/Washington - KLDR předala část pozůstatků amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrově padli za války v letech 1950-53. Severní tak plní slib, který dal v 12. června na summitu v Singapuru diktátor Kim Čong-un prezidentovi USA Donaldu Trumpovi.

Letoun amerických ozbrojených sil k vyzvednutí ostatků odstartoval z jihokorejské letecké základny, ostatky převezl z KLDR na základnu Osan jižně od Soulu.

Podle válečných historiků jsou na území KLDR ostatky celkem asi 5300 amerických vojáků. Jihokorejské zdroje uvádějí, že dnes jich bylo ze severu převezeno 55. Formální ceremoniál návratu ostatků se na letecké základně uskuteční 1. srpna.

Za korejské války padlo celkem zhruba 36 tisíc Američanů. Dalších 7000 bylo vyhlášeno za nezvěstné a předpokládá se, že jejich ostatky jsou v KLDR. K zatím poslednímu předání ostatků došlo v roce 2007, kdy jich bylo ze Severní Koreje převezeno šest.

Témata:  Severní Korea U.S. ARMY Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy